De impact van artificial intelligence op de financiële sector

12 februari, 2019 -

Solid Professionals consultants Vivienne Haring en Casper Rutjes schreven samen met Jelle Hockx van Hermes | Partners een artikel over de impact van artificial intelligence op de financiële sector.

Onder bedrijven groeit het besef van de kracht van Artificial Intelligence (AI). Dit is ook terug te zien in de voorspellingen over de wereldwijde uitgaven aan AI de komende vijf jaar: “Spending on cognitive and AI systems will reach $77.6 billion in 2022, more than three times the $24.0 billion forecast for 2018.” Echter lijkt deze groei tot op heden niet recht evenredig te zijn verdeeld. De Verenigde Staten en China lopen voorop in de ontwikkeling van deze technologie, maar Europa wil hier ook graag aan meedoen. The Economist schreef dan ook recentelijk: “Can the EU become another AI superpower? – Taking on America and China will be hard”.

m als Europa de boot niet te missen, is nu hét moment om het gesprek aan te gaan. Solid Professionals en ABN-AMRO organiseerden in september 2018 een rondetafelgesprek met Nederlandse grootbanken en verzekeraars over machine learning in de financiële sector. De conclusie hieruit is dat banken en verzekeraars volop innoveren en nieuwe kansen benutten, maar dat met name de (on)verklaarbaarheid van machine learning nieuwe vormen van risico’s met zich mee brengt die beheersbaar gemaakt dienen te worden. 

De impact van artificial intelligence op de financiële sector